sunnuntai 23. marraskuuta 2014

8. Osuustoiminnan johtaminen 10.11.2014

Liiketoimintaorganisaatiot jaetaan perinteisesti yksityiseen ja julkiseen sektoriin. Osuuskunnat poikkeavat tästä jaottelusta, sillä ne kuuluvatkin jäsenperusteisiin organisaatioihin.  Kansainvälisen osuustoimintaliiton (ICA) mukaan: ”Osuuskunta on itsenäinen henkilöyhteisö, johon jäsenet liittyvät vapaaehtoisesti toteuttaakseen yhteisesti omistamansa ja demokraattisesti hallitsemansa yrityksen avulla taloudellisia, sosiaalisia ja kulttuurisia tarpeitaan ja tavoitteitaan.” Osuuskunnat ovat NOT-FOR-PROFIT-organisaatioita, eli ne tavoittelevat jäsentensä hyödyn maksimointia mutta osuuskunnilla on myös taloudellisia tavoitteita. Tavoitteena ei siis ole nollatulos, mutta ylijäämää ei myöskään maksimoida.

Osuustoiminnan johtaminen on tasapainoilua liikeyritysroolin ja jäsenyhteisöroolin välillä. Osuuskunnan johtamisessa arvot ja periaatteet ovat keskeisiä. Arvot auttavat brändäämään osuuskuntaa ja näin luomaan kilpailuetua markkinoilla. Osuuskuntien liiketoiminta on usein ketjutoimintaa ja osuuskunnat tekevät paljon yhteistyötä. Nämä ovat osuuskuntien tapoja selvitä globaalissa kilpailussa, sillä osuustoiminta ei tavoittele maksimaalista voittoa. Sen on kuitenkin pystyttävä samanaikaisesti kilpailemaan yritysten kanssa, joiden päätavoite on juurikin ylijäämän maksimointi.

Jäsenet ovat tärkeässä roolissa osuuskunnassa. He ovat ikään kuin ”ulkoistaneet” oman kontaktinsa markkinoihin osuuskunnan kautta. Osuuskunnat ovat pääosin henkilöomisteisia yrityksiä ja toiminta rahoitetaan jäsenrahoituksella. Jäsenten roolin tärkeys näkyy myös siinä, että osuuskunnat ovat NOT-FOR-PROFIT-organisaatioita.


Pohdimme ryhmässämme, että jo dioissakin mainittu arvojohtajuus kuvastaa osuuskunnan johtamista ehkä parhaiten. Osuuskunnan ollessa NOT-FOR-PROFIT-organisaatio, se ei toimi taloudellisesti potentiaalisella tasollaan. Tämä vaikuttaa sen kilpailukykyyn, jolloin sen on löydettävä muita keinoja luoda kilpailuetua. Mielestämme juuri arvojohtajuus ja sitä kautta positiivisen imagon luonti on tällainen keino. ”Arvojen mukainen johtaminen viestii solidaarisuudesta ja yhteisöllisyydestä kaikille sidosryhmille.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti