tiistai 25. marraskuuta 2014

10. Luottamusjohtajuus 18.11.2014

Luottamusta käsittelevän luennon meille kävi pitämässä johtamisen professori Taina Savolainen. Luennon aluksi määrittelimme käsitettä luottamus sekä sitä, mistä se koostuu. Luottamus sanana on jokaiselle varmasti tuttu arkielämästäkin, ja jokainen on jollain tavalla ollut tekemisissä tämän aiheen kanssa. Jokainen myös saattaa määritellä käsitteen hieman omalla tavallansa mutta perinpohjainen ajatus, ainakin kaikilla ryhmämme jäsenillä, on sama; luottamuksen rakentamiseen menee aikaa mutta siitä huolimatta se voi rikkoutua hyvinkin helposti.

Organisaatiossa luottamus käsite ei paljoa eroa arkielämästä. Luennolla luottamuksen määriteltiin olevan näkymätön "liima" ihmisten välillä, joka joko syntyy tai sitten ei synny. Luottamuksen syntymistä ei voi pakottaa  mutta sitä voi edesauttaa teoilla, jotka viestivät henkilön olevan luottamuksen arvoinen. Luotettaessa toiseen ihmiseen asetumme alttiiksi pettymykselle ja haavoittuvaisuudelle; luotamme siis siihen, että meille tehdyt lupaukset toteutuvat.

Luottamusta työpaikan toimijasuhteissa tulee vaalia, sillä se vaikuttaa esimerkiksi yrityksen tulokseen ja tehokkuuteen. Aika ja vuorovaikutus ovat työpaikalla pohjana luottamuksen rakentumiselle. Etenkin esimies on tässä tärkeässä roolissa vaikuttamassa siihen, miten työntekijät suhtautuvat toisiinsa ja millaisia heidän motiivinsa ovat. Kuten arkielämässämmekin, tarvitsemme jonkinasteista luottamusta pystyäksemme toimimaan yhteistyössä toisten ihmisten kanssa. Tämä korostuu myös työyhteisöissä, johdon toimiessa avoimesti ja kannustavasti sekä tasapuolisesti, viestii se alaisille, että esimies on luotettava. Kun työpaikalla on luottamusta myös toisia työntekijöitä kohtaan, alentaa se kynnystä tiedon jakamiseen jolloin toimintakin tehostuu.

Hyvin usein luottamuspulaa organisaatioissa esiintyy esimies-alaissuhteessa. Muun muassa riittämätön tiedonkulku saattaa aiheuttaa väärinymmärryksiä, jotka paisuvat selvittämättöminä luottamuspulaksi. Uskomme, että kun esimies on enemmän suuntaa näyttävässä roolissa kuin määräävässä roolissa niin työntekijäkin helpommin kokee, että esimies luottaa häneen. Tällöin luottamuksesta tulee vastavuoroista ja esimies-alaissuhde muuttuu avoimemmaksi, mikä puolestaan edesauttaa tehokkuutta.

Mielestämme on hyvä kehityssuunta, että luottamus koetaan nykypäivän työyhteisöissä tärkeänä voimavarana. Luennolla kävimmekin läpi johtajuuden uuden painopisteen olevan luottamuksen rakentamisessa. Esimiehen on siis tärkeää tuloksen tuijottamisen sijaan keskittyä myös luottamuksen rakentamiseen, sillä ilman luottamusta ei myöskään tule voittoja. Mielestämme olisi tärkeää myös työhön perehdytyksessä kertoa työntekijälle luottamuksen roolista organisaatiossa, johon uusi työntekijä on tulossa Tämä poistaa heti joitakin kuiluja, jotka saattavat aiheuttaa eripuraa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti